Mielőtt a filmről kezdenék írni, lássuk, hogyan is éltem meg az indiai valóságot, ami aztán a filmben is amerikai szemmel, holivúdi szemüveggel, de mégis visszaköszön. Az első hét csodálkozása és a tátott szájjal való közlekedés után szép lassan hozzászoktunk a körülöttünk lévő világhoz.

Levetkőztük az előzetes fenntartásainkat, az eddig mások által mesélt történetek valóságként a mindennapjaink részei lettek. Már nem hökkentünk meg a közlekedés tökéletes káoszán, a rövid dudahangok se okoztak akkora sokkhatást, a kéregetőket az otthoniakhoz hasonló természetességgel küldtük el gyapotot szedni, Chárli mesternek köszönhetően, az alkudozási képességünk is életre kelt és a vége felé már csak az alku kedvéért is szívesen vásároltam az utcai árusoktól. Szemtelenül magas árral nyitott mindegyik, mégis egy kezdő turista meg se kérdőjelezné az általuk kínált portéka értékét, amint azonban szembesülnek hogy nincs szükségünk a haszontalan csecsebecséjükre, szervezetük megkezdi a rátukmáló enzim termelését és az ár először szép komótosan 50 rúpiánként csökken, majd zuhanásnak indul mint az elmúlt hetekben az OTP árfolyama.

 Templom az éjszakában, kép by Lev

SPOILER: Ebből a világból mutat egy apró szeletet a Slumdogg millionaire. A keretet a „Legyen ön is milliomos” indiai adása adja, melybe besorsolnak egy szegénylegényt. Az egyszerű srác gond nélkül veszi az akadályokat, és gyanússá válik: hogyan képes a kérdésekre válaszolni, hogyan juthat el egyáltalán az utolsó kérdésig. Mielőtt választ kapnánk a 20 millió rúpiás kérdésre (~100M forint) egy rendőrfelügyelő vallatása alatt megismerjük a fiú életét. Hogyan vesztette el édesanyját, szerzett autógrammot a pöcegödörből kimászva. Sorra villannak be a bennünk is kialakult sztereotípiák az indiai valóságról, a film a hazaút alatt akár Oscar-díjat is nyerhet, a történet szerintem az utca emberével való személyes találkozással válik teljessé.

A bejegyzés trackback címe:

https://bangalore.blog.hu/api/trackback/id/tr100958458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása